„Sceny kuchenne” Marii Pakulnis i Janusza Mizery przepisem na idealną potrawę


Znana aktorka Maria Pakulnis i kucharz Janusz Mizera przygotowali książkę łączącą kuchnię włoską, śląską i mazurską. Autorzy wykorzystali umiejętność wzajemnego napędzania swojej kulinarnej kreatywności, by pobudzić do tego samego Czytelników. Synergia dwóch różnych temperamentów skutkuje „kulinarnym happy endem” o apetycznym wyglądzie, smakowitym zapachu i bogatym smaku. „Sceny kuchenne” ukazały się 28 września nakładem Edipresse Książki.

„Sceny kuchenne” Marii Pakulnis i Janusza Mizery to tytuł odnoszący się do mikstury przyrządzonej z dwóch składników: teatru i kuchni. W teatrze, by osiągnąć najlepszy efekt, czerpie się z wielu sztuk równocześnie – muzyki, tańca, aktorstwa… Podobnie jest w kuchni, gdzie wykwintne danie powstaje dzięki łączeniu różnych składników kulinarnych.

Maria Pakulnis i Janusz Mizera dzielą się z Czytelnikami swoim wieloletnim doświadczeniem i recepturami, zachęcając przy tym do eksperymentowania i odkrywania własnej kreatywności. To dwie wybitne osoby, które inspirują się wzajemnie i współpracują, by przyrządzić możliwie najlepsze potrawy. Autorzy przekonują, że „Sceny kuchenne” nie są tradycyjną książką kucharską z przepisami okraszonymi gramaturami, kilogramami czy decymetrami. Stworzyli za to coś na kształt wolnych kuchennych myśli, przebiegających chaotycznie, ale uporządkowanych w przyswajalnej formie, która pozwoli Czytelnikom tworzyć nowe smaki.


maria-pakulnis-janusz-mizera-sceny-kuchenne-cover-okladka


„Sceny kuchenne” to połączenie popularnej na całym świecie kuchni włoskiej z dwiema silnymi, regionalnymi tradycjami Polski: mazurską i śląską. Maria Pakulnis i Janusz Mizera podzielili swój wspólny książkowy debiut na pięć części, które poświęcili przystawkom, daniom głównym, zupom, sałatkom i deserom. Każda z nich zawiera wiele przepisów wzbogaconych komentarzami autorów i ilustrowanych barwnymi fotografiami – również tych dotąd niepublikowanych, z prywatnego archiwum. Nie zabrakło praktycznych wskazówek i niezbędnych informacji, takich jak lista potrzebnych składników i przypraw, sposób przygotowania krok po kroku i propozycja podania.

Książka zawiera dodatkowo blisko 40 opowieści, refleksji, przemyśleń i wspomnień Autorów, które przeplatają przepisy. Każdy taki fragment to szczypta osobistych skojarzeń związanych z gotowaniem, ale nie tylko. Maria Pakulnis i Janusz Mizera opowiadają m.in. o pocztówkach z Giżycka, kotach, biesiadowaniu, karnawale, sąsiadach, grzybobraniu… Okazuje się, że kuchnia stanowi nie tylko laboratorium do tworzenia potraw, ale też miejsce harmonii, spokoju i relaksu, w którym można uciec od zgiełku codzienności i pozwolić myślom wędrować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *